Hoe schrijf je een goed cv?

Cv staat voor Curriculum Vitae, wat ‘levensloop’ betekent in het Latijn. Je cv is als het ware een logboek van je loopbaan. Je beschrijft je persoonlijkheid, capaciteiten, personalia, opleidingen en werkervaring. Daarmee is het zowel voor jou als voor werkgevers hét document op weg naar een nieuwe baan. In je sollicitatiebrief zet je in het kort uiteen waarom jij vindt dat je geschikt bent voor die ene baan. In je cv som je de feiten op die dit onderbouwen.

Recruiters gaan door een stapel cv en bekijken ieder cv in eerste instantie vluchtig. Een waardevol cv is dus een cv dat meteen aanspreekt en de aandacht trekt. Maar hoe te bereiken, hier een aantal pointers.

Wat noem je?
Begin altijd met het noemen van je personalia (naam, adres, woonplaats, leeftijd). Vermeld daarna in elk geval welke opleidingen je gevolgd hebt en wat je werkervaring tot nu toe is. Deze drie zaken zijn het belangrijkste gedeelte van een cv. In de volgende onderdelen staan deze zaken nog eens gedetailleerd uitgelegd.

Personalia
Vermeld bij je personalia in ieder geval je:

  • naam
  • geslacht
  • adres
  • woonplaats
  • telefoonnummer (privé en mobiel)
  • e-mailadres
  • burgerlijke staat
  • geboortedatum
  • nationaliteit
  • rijbewijs

Noem verder wat jij het vermelden waard vindt of wat relevant is met betrekking tot de vacature.

Opleidingen
Geef bij je opleidingen aan of je je diploma’s hebt gehaald hebt en in welk jaar. Geef ook een beknopt overzicht van je vakkenpakket, studierichting, specialisaties of afstudeeronderwerp. Beschrijf je meest recente opleiding het meest uitgebreid.

Werkervaring
Noem in welke periode je bij welk bedrijf hebt gewerkt en welke functie je had. Geef een beknopte omschrijving van je werkzaamheden en eventueel je resulaten.
Heb je al een lange loopbaan achter de rug? Benoem dan alleen de ervaringen die relevant zijn voor de functie waar je naar solliciteert.

Overige zaken
Andere zaken die het vermelden waard kunnen zijn in een cv zijn:

  • Relevante nevenactiviteiten – zoals: vrijwilligerswerk.
  • Hobby’s – mits ze aansluiten bij de werkzaamheden die je moet doen. Bouwen van websites kan relevant zijn, borduren daarentegen niet!
  • Talenkennis – waarbij je aangeeft of je slecht/goed/uitstekend bent in woord en geschrift.
  • Referenties – dit zijn contactgegevens van bedrijven waar je eerder gewerkt hebt. Sommige bedrijven vinden het prettig om bij hen te informeren naar jouw kwaliteiten. Als je referenties opgeeft, bespreek dit dan wel met die persoon. Zodat hij weet dat hij gebeld kan worden.

Een net cv
Overbodig misschien om op te merken, maar toch: zorg voor een verzorgd geheel. Maak geen type- of spelfouten, wees duidelijk, helder en direct. Voorkom dat degene die jouw cv leest naar bepaalde zaken moet gissen.

Hoewel sommige handboeken vertellen dat je cv niet langer dan 1 A4 mag zijn, is het vooral belangrijk dat je een duidelijk beeld van jezelf schets. Beknopt, maar wel volledig zover het relevant is voor de openstaande functie. Twee A4’tje is geen zonde en voor sommige branches kom je er niet onderuit om je cv langer te maken. Denk bijvoorbeeld aan een IT’er die zijn kennis van programma’s wil opsommen. De ideale lengte is een cv die de recruiter precies vertelt wat hij wil weten.

Schrijf voor jezelf een basis-cv waar al je ervaring in staat en bewerk dit document voor iedere sollicitatie naar een toegespitst cv. Update je basis-cv regelmatig met behaalde resultaten of nieuw verworven vaardigheden, ook als je niet op zoek bent naar ander werk. Op het moment dat je dan wel je cv nodig hebt, kost het niet veel tijd om hem gereed te maken voor de openstaande functie.